ZIUA MONDIALA A DONATORULUI DE SANGE
este sarbatorita in fiecare an la 14 iunie.

Ziua de 14 iunie a fost stabilita de catre OMS, aceasta zi reprezentand ziua de nastere in anul 1868 la Viena a imunologului Karl Landsteiner, cel care a descris pentru prima oara grupele sanguine in sistemul OAB, pentru aceasta descoperire fiind recompensat de catre lumea stiintifica internationala prin acordarea premiului Nobel pentru Medicina in anul 1930.

Ziua Mondiala a Donatorului de Sange a fost sarbatorita pentru prima oara in 2004 la Johanesburg, Africa de Sud. De atunci OMS a hotarat ca marcarea acestui eveniment sa se realizeze intr-o anume regiune OMS. In acest an sarbatorirea de catre OMS a acestei zile se efectueaza in Grecia sub sloganul ,,Be there for someone else. Give blood.. Share life”.

Aceasta zi este marcata de catre CRTS Craiova prin organizarea unei manifestatii publice legata de promovarea donarii de sange prin amplasarea centrului mobil de donare de sange in Piata Mihai Viteazu din Craiova in zilele de 13 si 14 iunie 2018, urmata de actiunea de donare de sange in data de 14 iunie 2018.

Este ziua in care se impune a aduce multumiri persoanelor care au donat sange o data in viata sau de mai multe ori, voluntar, fara a sti pe cine ajuta.

Este ziua in care aducem multumiri si familiilor pacientilor aflati in situatia de a primi sange obligatoriu pentru a supravietui, care au inteles nevoia de sange a celor aflati in suferinta si care au convins si mobilizat pe cei din jurul lor a dona sange.

Este ziua in care transmitem multumiri si cadrelor medicale (medici, asistenti medicali) care ne ajuta in actiunea de promovare a donarii de sange.

De asemenea, multumim si celor care au incercat sa doneze sange, dar nu au fost acceptati ca donatori din diverse motive de sanatate despre care nu aflasera pana atunci.

Aceste multumiri sunt insotite si de rugamintea ca fiecare dintre noi sa incercam, macar o data pe an, sa donam sange pentru a ajuta pe cei aflati in suferinta, gandindu-ne la faptul ca viata este plina de necunoscute si oricine poate deveni un suferind a carui existenta pe aceasta lume depinde de o unitate de sange.

Haideti sa devenim mai solidari in a ajuta pe semenii nostri, fara recompense si fara prejudecati.

Tinerilor care poate au ajuns sa doneze sange din curiozitate sau poate dintr-o joaca, le multumim si credem ca aceste gesturi de inceput pot sa devina obiceiuri pentru ca un prieten, un membru al familei, o ruda sau un copil de oriunde pot fi salvati cu cei 450 ml de sange pe care ii doneaza fiecare.

Haideti sa devenim solidari in gesturi frumoase- pentru ca o picatura de sange poate deveni miracol pentru cel care sunt in suferinta.

 

Multumiri donatorilor de sange de azi si celor de maine!

 

Director CRTS Craiova
Prof. Univ. Dr. Turculeanu Adriana
14 iunie 2018